Dorp Wamel een stuk ‘hart’veiliger

 In (kranten)berichten en nieuwtjes

Dorp Wamel een stuk 'hart'veiliger

Wamel – Het dorp Wamel is een stuk ‘hart’veiliger. Sinds afgelopen weekend hangt er in de Kerkstraat een AED die in geval van nood voor iedereen toegankelijk is. Piet van Zwolgen heeft samen met enkele buurtbewoners en AED Rivierland de handen inéén geslagen om dit te bewerkstelligen. “We zijn blij dat de bewoners van de Kerkstraat dit initiatief genomen heeft”, aldus wethouder Bert van Swam.

De wethouder reikte zaterdag 30 maart in Wamel aan de initiatiefnemers de AED uit. Een AED is een automatische externe defibrillator of hartstarter, een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand.

Van Zwolgen is samen met Randy en Branda Israël en Ellen van der Steege initiatiefnemer van het project. Van Zwolgen vertelt: “Een aantal straatbewoners vroeg zich af of het niet een goed idee was om een AED aan te schaffen en in de buurt op te hangen. We zijn vervolgens naar de gemeente gestapt voor meer informatie en hebben daarover vragen gesteld. Eén van die vragen was of er vanuit de gemeente geld beschikbaar is voor de aanschaf van een AED. Dat bleek helaas niet het geval. Toch merkten we als buurt dat de vraag naar een AED hoog was.”

De gemeente verwees de initiatiefnemers naar Stichting AED Rivierenland: “Zonder deze stichting was het ons ook wel gelukt maar nu ging het makkelijker. De stichting heeft kennis van zaken en heeft ons op weg geholpen.”

Israël, Van der Steege en Van Zwolgen zijn vervolgens een actie gestart om geld op te halen. Het aanschaffen van een AED kost namelijk 1650 euro. En dat geld is middels een crowdfundingsactie bij elkaar gebracht.

Opnieuw werd naar de gemeente gestapt maar nu voor de aanvraag van een subsidie voor de aanschaf van de kast waarin die AED veilig kan worden opgeborgen. En met succes want de gemeente stelt 350 euro beschikbaar. Van Zwolgen: “Ik vind het niet meer dan normaal dat wij er ook zelf iets voor moesten doen. Het is mooi dat de gemeente een bijdrage levert voor de aanschaf van een kast maar de AED zelf is een onderdeel van de gemeenschap en zal worden gebruikt door de gemeenschap. Ik vind het dan ook niet meer dan normaal om hieraan zelf als buurt een financiële bijdrage te leveren.”

De AED is inmiddels aangemeld bij het landelijk netwerk en is toegankelijk voor iedereen. Wethouder Van Swam is blij met dit burgerinitiatief: “De gemeente wil dit soort projecten graag ondersteunen. Wij staan hier zeker open voor. We zijn blij dat de bewoners van de Kerkstraat dit initiatief genomen heeft.”

Van Zwolgen zelf is ook trots op ‘zijn’ buurt: “Vaak hoor je alleen maar over gezelligheid tussen de buurtbewoners. Feestje hier, feestje daar. Maar het is mooi om als buurt ook serieuzere zaken op te pakken. Het is een goed doel en ik heb gemerkt dat ook dit soort projecten de mensen dichter bij elkaar brengt en elkaar verbindt.”

(Foto Hanneke Hoefnagel)

bron: www.maasenwaalkanter.nl

Recent Posts