Personen die kunnen reanimeren kunnen zich aanmelden bij HartslagNu om als burgerhulpverlener een oproep te ontvangen indien er in de omgeving iemand is die gereanimeerd moet worden.

Eigenaren/beheerders van een AED kunnen hun AED ook aanmelden in hetzelfde HartslagNu, zodat de AED opgehaald kan worden om ingezet te worden bij een reanimatie.

AED’s en burgerhulpverleners vormen hiermee een zogenoemde “6-minuten-zone”. Met andere woorden : een AED en enkele burgerhulpverleners kunnen mogelijk binnen 6 minuten al bij het slachtoffer zijn om de reanimatie te gaan starten, in afwachting van de ambulances die in aantocht zijn.

Personen die zich aanmelden als burgerhulpverlener, komen in hét oproepsysteem voor reanimaties, HartslagNu. HartslagNu alarmeert aangesloten burgerhulpverleners als iemand in de omgeving een hartstilstand krijgt. Burgerhulpverleners worden op een straal van 750 van het reanimatieadres gealarmeerd. AED’s worden meegealarmeerd op een straal van 500 meter.
Het is mogelijk om de oproep te ontvangen via sms (standaard), app of telefoon.
Hoe werkt de alarmering via HartslagNu?

Werkwijze HartslagNu

Wanneer iemand onwel wordt en mogelijk een acute circulatiestilstand heeft, is snelle hulp van levensbelang. HartslagNu is een hulpsysteem dat ervoor zorgt dat vrijwilligers snel ter plaatse kunnen zijn om iemand te reanimeren, totdat de ambulance arriveert. Als vrijwilligers gebruik kunnen maken van een Automatisch Externe Defibrillator (AED), is de overlevingskans nog groter. Het apparaat geeft het slachtoffer zo nodig een stroomstoot die de circulatie kan herstellen. Hieronder een bondige beschrijving van de werkwijze.

  1. Alarmering 112

Iemand wordt onwel en omstanders bellen direct alarmnummer 112. De meldkamer schakelt dan gelijk de ambulancedienst in om naar het slachtoffer toe te gaan. Bovendien probeert de centralist in te schatten of er sprake is van een acute circulatiestilstand. In dat geval worden ook gelijk reanimators en AED-bedieners van HartslagNu gealarmeerd en in sommige gevallen ook de politie of de brandweer.

  1. Alarmering HSN-vrijwilligers als reanimators

Bij vermoeden van een acute circulatiestilstand verzendt de meldkamer alarmeringsbericht via SMS en de HSN-app naar alle HSN-vrijwilligers die zich op dat moment het dichtst bij het slachtoffer bevinden. Zij worden opgeroepen om zich direct naar het slachtoffer te begeven om te gaan reanimeren.

  1. Alarmering HSN-vrijwilligers als AED-bedieners

HSN-vrijwilligers die zich iets verder weg bevinden, krijgen een oproep om zo snel mogelijk een AED te gaan halen en zich daarmee naar het slachtoffer te begeven. Zodra die ter plaatse zijn, wordt de AED aangesloten om het hartritme van het slachtoffer weer goed te krijgen.

  1. HSN-vrijwilligers reageren

Gealarmeerde HSN-vrijwilligers melden gelijk via een reactie op de SMS of app of zij in staat zijn om te reageren op de oproep. Via de app krijgen zij bovendien een routebeschrijving naar het slachtoffer. Wanneer voldoende vrijwilligers via de sms of app de notificatie hebben geaccepteerd, krijgen de overige vrijwilligers via sms of de app een bericht dat zij niet hoeven te gaan, omdat er al voldoende hulpverlening actief is.

  1. Hulp verlenen

Een afgesproken maximumaantal HSN-vrijwilligers verleent het slachtoffer hulp, al dan niet met een AED. Zij houden dit vol tot de ambulance ter plaatse is en professionele hulpverleners de zorg overnemen.

Hoe ontvang je een alarmoproep?
Standaard word je opgeroepen via sms op basis van je woon- en werkadres. Wil je op basis van je GPS-locatie (dus overal waar je bent) gealarmeerd worden? Maak dan gebruik van de HartslagNu app. In de oproep staat het adres van de reanimatie of de locatie waar je een AED kan ophalen (om vervolgens naar het reanimatieadres te gaan). Ook vind je in zowel de sms als de app een navigatiekaart, zodat je de route naar het adres kunt aanzetten.
Bij de sms vragen we je om enkel als je gaat te reageren op de sms, een antwoord wordt namelijk gezien als bevestiging van de oproep. Bij de app kun je de oproep accepteren en afwijzen. Ga je naar de oproep? Laat dit dan weten, zodat HartslagNu een annulering kan sturen als voldoende burgerhulpverleners hebben gereageerd.

Moet je altijd beschikbaar zijn?
In je profiel geef je zelf aan op welke tijdstippen je beschikbaar bent. Krijg je een oproep? Dan bepaal je altijd zelf of je gaat. Je bent nooit verplicht om naar het slachtoffer te gaan. HartslagNu houdt er rekening mee dat niet iedereen kan en stuurt dus voldoende burgerhulpverleners een oproep. Als voldoende burgerhulpverleners de oproep hebben geaccepteerd, krijgen de overige burgerhulpverleners een annuleringsbericht. Als je de oproep niet op tijd ziet of te ver weg bent van het slachtoffer, voel je dan niet schuldig, want het is ontzettend waardevol dat je burgerhulpverlener bent!

Reanimeren of AED halen
In de alarmoproep hoor je wat er van je wordt verwacht. Een deel van de burgerhulpverleners wordt verzocht om direct naar het slachtoffer te gaan en te beginnen met handmatig reanimeren. Een ander deel van de burgerhulpverleners krijgt een verzoek om zo snel mogelijk een AED te halen en dan naar het slachtoffer te gaan. In beide gevallen krijg je alle benodigde gegevens, zoals adressen en eventueel een pincode van de AED-kast.

Ben je (tijdelijk) afwezig?
Ben je tijdelijk niet beschikbaar als burgerhulpverlener? Je beschikbaarheid voor bepaalde tijd aanpassen kan op twee manieren:
1. In de app: pas tijdelijk je beschikbaarheid aan met de ‘niet storen’ knop.
2. Via de site Mijn HartslagNu: in je persoonlijke omgeving op deze site kun je tijdelijk je beschikbaarheid aanpassen.

Nog niet aangemeld ?
Kun je reanimeren en wil je je aanmelden als Burgerhulpverlener ? Of ben je eigenaar/beheerder van een AED en wil je deze AED ook beschikbaar stellen om te kunnen inzetten bij een reanimatie in jouw omgeving ? Kijk dan eens op de site www.hartslagnu.nl.

Vragen ?
Hebt u vragen over het aanmelden van uzelf als Burgerhulpverlener bij HartslagNu ? Of wilt u dat uw AED ook beschikbaar komt voor burgerhulpverleners, zodat zij de AED kunnen gebruiken indien er in de omgeving iemand met een hartstilstand gereanimeerd moet worden ? Zoek dan contact met de Stichting AED Rivierenland op de “contact” pagina van deze site.

 

Sinds December 2019 is Stichting AED Rivierenland officieel partner van HartslagNu.
Hierdoor kan de Stichting nu gericht werken om voldoende “6-minuten-zones” in het Land van Maas en Waal te realiseren.
In HartslagNu staan namelijk de reeds aanwezige AED’s en opgeleide burgerhulpverleners geregistreerd in dit gebied.
De Stichting heeft nu dus inzage waar er nog “open plekken” zijn, en kan middels acties deze gaan opvullen.